Kik fejlesztették ki az Apple M szériájú mikroprocesszorainak alapjait?

Ha valaki követi bizonyos szinten az informatikai történéseket az Apple háza táján, akkor biztos tudja, hogy néhány újabb termékeibe a saját fejlesztésű chipjeit, a M1-et tette (mint például az új Macekbe). De azt a tényt valószínűleg kevesebben ismerik, hogy az alaptechnológiát, ami alapján elkezdték a fejlesztést, használják már egyéb nem almás termékben. Ilyen például bizonyos laptopok, az okostelefonok többsége és néhány okos eszköz, mint a Raspberry Pi-k.

A borítóképből és a fenti rövid leírásból kitalálható, hogy az ARM architektúráról és annak két meghatározó alkotóiról lesz a téma. Az ARM, ami az Advanced (kezdetben Acorn) RISC Machine rövidítése, egy RISC CPU alapuló struktúra. A felépítést előszeretettel alkalmazzák még szervereknél, szuperszámítógépeknél és egyéb beágyazott rendszereknél is, mert energiatakarékosak, alacsony költségek mellett kevesebb hőt termelnek, mint más szerkezetű társai. A tulajdonságainak köszönhetően 2020 végére több, mint 180 milliárd chip volt forgalomban 32 és 64 bites változatban.

ARM-chip

Érdekesség

Ha másodpercre leszámoljuk a fenti adatot, akkor megközelítőleg 842 chipet adtak el!

Az alkotókról

Az ARM technológia Sophie Willson és Steve Furber nevéhez kapcsolódik. 1983-ban kezdődő történtben az első jelentősebb mérföldkő az volt, amikor a BBC Micro-ba (egy brit olcsó számítógép, melyről itt olvashatsz részlétesebben) ezt a processzort tették. Nagy ismertséget szerzett Nagy-Britanniában a gép, mivelhogy az iskolák 80%-ban ez a gép volt megtalálható.

Wilson és Furber párosnak további munkáik voltak még az 1987-ben kifejlesztett Archimedes (ARM alapú otthoni célra kifejlesztett számítógép) és az 1993-ban kiadott Apple Newton, ami az első digitális asszisztens.

A gondolat, hogy az agyad egy kis részének kópiáját 20 milliárd számítógép használja a világ minden pontján, néha bizony ijesztő.

Sophie Wilson

Útmutató a továbbiakhoz

Ha szívesen olvasnál még egyéb helyeken is, akkor a következő oldalakat ajánlom figyelmedbe:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük