Hogy védjük meg magunkat a weben?

Interneten sok veszély leselkedik ránk, mint webezőkre. Kortól, nemtől és egyéb tényezőtől függetlenül ugyanazon veszélyekre kell figyelnünk. Alábbi felsorolásban olyan módszerekre és dolgokra hívom fel a figyelmet, amelyeket alapvetően minden számítógép felhasználónak (vagyis usernek) ismernie kell(ene). Ezek betartásával biztosabbra vehetjük, hogy nem lopják el privát adatainkat, családi fényképeinket, nem fog egyik napról a másikra eltűnni a megtakarított pénzünk a számlánkról, illetve nem kerül intim(ebb) képeink zsarolókhoz, illetéktelenek kezébe!

Általános tanácsok

Alábbi néhány pontban összeszedtem olyan apróságokat, melyeket mihamarabb építsünk be mindennapi szokásainkba! Ezáltal is megnehezítjük a behatolni kívánó személyeket!

 1. Belépés, Azonosítás
  • Helyes jelszó képzés:
   • Minden egyes fiókunkhoz használjuk egymástól teljesen eltérő jelszavakat, amelyek tartalmazzák a következőket: kis és NAGY betűk, speciális karakterek (mint például $, &, @) és a számok
   • Legyen nehezen kitalálható
   • Legalább 8 karakter
   • Ne legyen könnyen kitalálható
  • Mire figyeljünk még?
   • Minden egyes fiókunkhoz, bankkártyához rendeljünk megjegyezhető, de nehezen kitalálható számkombinációt (vagyis PIN kódot)!
   • 85-90 naponta ajánlott cserélgetni a jelszavainkat!
   • Két faktoros azonosítás (IT-s világban 2FA-nek hívjuk) beállítása:
    • Érdemes lehet beállítani minden olyan fiókunkhoz, amelyhez hozzá van csatolva a bankkártyánk, illetve bankfiókunkhoz.
    • Ilyenkor rendszertől függően többféle megoldás is létezik, mint például SMS-ben kapott kódot kell beírni vagy éppen a saját alkalmazásokban kell jóváhagyni a bejelentkezést
  • (Ezeket a kritériumokat szokták nézni a rendszerek, amikor jelszót állítunk be és mutatják, hogy a jelszavunk milyen nehézségi fogon van)
 2. Frissítések
  • Mind a szoftvereinket, mind vírusirtót és operációs rendszerünket tartsuk mindig naprakészen (Emlékszünk csak vissza a 2017. áprilisban/májusban megjelent WannaCry vírusra)
 3. Online vásárlás
  • Még mielőtt bármit is tennénk a webáruház oldalán, nézzük utána a weboldal üzemeltetőjének és magának a webáruháznak, hogy kik is ők, van-e legalább kettő elérhetősége (legalább egy telefonszám, valamit egy hivatalos email cím) és telephelye
  • Van-e SSL tanúsítványa az oldalnak? Ezt a címsorban tudjuk ellenőrizni a legkönnyebben. Ha egy zöld lakattal kezdődik, akkor biztos el van látva vele. Illetve ilyenkor https:// résszel kezdődik a címsor. (Miért fontos? 2 okból is: egyik, hogy a Google előrébb sorolja a találati listában, valamint ami fontosabb, hogy az adatok titkosítva vannak, vagyis csak a webhely és a felhasználó vesz részt a kommunikációban -> ergo nincs lehallgatás)
  • Ha vásárláskor bankkártyával akarunk vásárolni, akkor érdemes figyelembe venni, hogy ha a jól megszokott kártyaszám, kártyán szereplő név, lejárati dátum és a hátoldalon lévő 3 jegyű kódon kívül további banki adatokat is elkérnek, akkor válasszuk az utánvéttel lehetőséget! Ha esetleg nincs ez az opció, akkor mindenképpen hagyd ott, mert nagy valószínűséggel csalásról lehet szó!
  • Érdemes még az első vásárlás előtt az ismerősöket, barátokat, rokonokat megkérdezni, hogy ők vásároltak-e már itt korábban és mit tapasztaltak!

Későbbiek folyamán mindegyik felsorolt elemmel részletesebben is foglalkozni fogunk a kiberbiztonság menüpont alatt! Ha későbbiek folyamán is szívesen olvasnál hasonló tartalmakat tőlem, akkor kövess be Facebookon és Instagramon. Bármilyen kérdésed, észrevételed van írj emailt az info@geekdoktor.hu e-mail címre vagy kommentelj ide az írás alá!

Amit még érdemes tudni!

Social media
Social media

Közösségi média

 1. Ne osszunk meg olyan személyes, privát információkat, amelyekkel visszaélhetnek!
 2. Ha valamit megosztunk a weben ( mint például a közösségi oldalon), akkor lehetőségeink szerint állítsuk be, hogy csak azok láthassák a bejegyzéseinket, akikkel tényleg ismerünk.
 3. Csak olyanokat jelöljünk be/vissza, akiket valóságban is ismerünk!

Adatvédelem világnapja

Minden év január 28-án van az adatvédelem világnapja, amelyet 2007 óta ezen a napon tartják az Európai Tanács kezdeményezésére. A világnap fő célja, hogy az emberek érdeklődjenek az adatvédelmi ismeretek iránt és keressék a lehetőséget ezek megvitatására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük