RasPi-kisokos – A Raspberry Pi eszközről

Idén év elején beszéltem/írtam nektek a Mini PC-ről és a vékony kliens technológiáról(, amelyet ide kattintva elolvashatod!). Ennek kapcsán hoztam elő példának az egyik legismertebb lapka-PC-t, a Raspberry Pi-t. A RasPi-kisokos sorozatban körbe járjuk hálózati szemszögből őt, hogy miket is hozhatunk ki egy kis eszközből, ha ésszel használjuk!

A weben található HOW-TO típusú írások nagyobb része a robotikával és programozással kapcsolatban jelentek meg a Raspberry Pi-vel kapcsolatban. E sorozatban megnézzük, hogy mit is tudunk kezdeni egy ilyen eszközzel hálózati szempontból. A teszt eszközünk egy Raspberry Pi 3 B+ modell lesz, amelyen a Raspbian (új néven Raspberry Pi OS) operációs rendszer fut. Ezen fogom számotokra bemutatni a kipróbálható ismereteket. Természetesen az eggyel korábbi és a jelenleg legújabb készüléken is minden probléma nélkül működni fog!

Raspberry Pi 3 Model B+
Raspberry Pi 3 Model B+

Ha érdekelnének titeket a robotikával, programozással kapcsolatos témák, akkor ajánlom figyelmetekbe az Indexen futó Iskolatévének a 2. évadát, amelyben megismerkedhetünk többek között a Scratch szoftver használatával, magával a Raspberry Pi-vel, valamint a LEGO robotok programozásával is. (Nem szponzorált tartalom!)

Az alapítványról és az eszközről tömören

Az eszközt a Raspberry Pi Foundation nevű alapítvány fejleszti 2009-es alapítása óta. Az első verzió még 2012. február végén jelent meg, amely verzióról verzióra nagyobb népszerűségnek örvend, nem csak az oktatásban, hanem az elektronikával foglalkozók, illetve a programozók körében is. A lapka-PC-t fejlesztő cég folyamatosan készíti és adja ki hozzá az eszközre optimalizált Debian Linux változatát, a Raspbian-t (UPDATE! Május 28.-ától Raspberry Pi OS néven fut tovább, illetve béta verzióban tesztelik a 64 bites verziót, mert megjelent egy 8GB RAM-mal rendelkező Raspberry Pi 4). Mint minden Linuxot (legalábbis a jelentős többségét) szabadon és teljesen ingyenesen letölthetjük a hivatalos oldalról, a raspberrypi.org/.

Hálózati tudnivalók

A RasPi-kisokos írások túlnyomó részében peer-to-peer modell-t fogjuk alkalmazni, amely az adott hálózatban lévő gépek egyenrangúak hierarchiát tekintve (nincs alá-fölé rendeltség) és nincs központi egység a rendszerben. Ha ettől eltérés lesz, akkor azt a írásaim elején jelezni fogom minden alkalommal. Gépeink munkacsoportban lesz szerver (magyarul/más néven kiszolgáló) hiányában. Minden esetben szükséges lesz stabil internet kapcsolatra, hogy a szükséges csomagokat és a frissítéseket letölthessük.

Következő részben…

Következő alkalommal megnézzük, hogy hogyan is kell megosztani 2 gép között internet kapcsolat és hozzáférés nélkül fájlokat és mappákat operációs rendszer típus nélkül. Erre két módszert is használhatunk: egyik a FTP, másik pedig a SAMBA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük