Minden, amit a Mini PC-ről tudni akartál!

2019. december 12. Ezen a napon lépte át a bűvös 30 millió eladott példányszámot a népszerű lapka PC, a Raspberry Pi. Ennek kapcsán gondoltam, hogy beszéljünk a mini PC-ről, vékony kliens technológiáról, valamint a barebone gépekről. Hiszen egy minimális befektetéssel ezekkel is lehet sok féle hasznos dolgot csinálni, ha valaki okosan használja őket!

Mit értünk a Mini PC, a vékony kliens technológia és a barebone PC fogalmak alatt?

Az informatikai szakirodalomban nincs pontos definíciója a fenti fogalmaknak. Úgy lehetne a legkönnyebben meghatározni, hogy a Mini PC egy olyan számítógép kategória/halmaz a laptop és az asztali számítógép mellett, amely a társaihoz képest kevesebbet fogyaszt (maximum 25-30 Wattot) , valamint kisebb helyet igényel (1-1,5 liter térfogatúak átlagban, mert érdekes módon ebben szokás megadni a méretet). Semmilyen lemez meghajtót és mozgatható alkatrészt nem tartalmaz, amelyek biztosítja a könnyedebb hordozhatóságot, az esetleges “szarkák” se visznek el semmit, valamint a karbantartásuk is egyszerűbb. Túlmelegedés ellen pedig gép válogatja, hogy aktív vagy passzív hűtéssel célra vezetőbb védekezni.

Általános méret
Általános méret
Forrás: PCWorld

A barebone PC és vékony kliens technológia a Mini PC-nek két alkalmazásnak is tekinthetőek, mivel ugyanezekkel a tulajdonoságokkal rendelkeznek. A barebone gépek egy félkész PC számítógép alaplappal és tápegységgel, amelyet a felhasználó igényei szerint bővíti processzorral, memóriával és háttértárral, valamint egyéb eszközzel és interfésszel.

Raspberry Pi 4
Raspberry Pi 4, mint az egyik legismertebb lapka PC

A vékony kliens technológia, mint például a Raspberry Pi lapka PC is, egy kis(sebb) teljesítményű számítógépek, melyeken az adott szoftverekhez szükséges erőforrásokat nem a ott, az adott munkaállomáson futnak, hanem a szerveren (vagyis a kiszolgálón) elérési szoftverrel vagy szoftverrel. Ehhez természetesen a szervereknek izmosabbnak kell lennie, hogy esetleges több tíz vagy száz munkaállomást kiszolgáljon. De ezen technológián alapuló gépek önmagában is helyt állnak. Ezek a gépek kompakt gépek, tehát tárhelyen kívül nem igazán lehet mást cserélni bennük.

Hol érdemes használni?

Mini PC-ket és egyéb vékony kliens technológiát használó gépek (pl. Terminál szerver) erőszeretettel használhatjuk netkávézokban, könyvtárakban, iskolában, valamint minden olyan helyen ahol nem szükséges használni hardver igényes alkalmazásokat.

Mire használhatjuk a mini PC-ket?

A számítógép teljesítménytől függően sok mindenre használhatóak. Ha a bevezőben említett Raspberry Pi-t vesszük alapul, akkor az alábbiakra többek között:

  • Médialejátszó
  • TorrentBox (természetesen a LEGÁLIS tartalmak megosztására és letöltésére)
  • Webszervernek a webhelyünknek és adatbázisunknak
  • Backup szervernek
  • Retro Konzolnak

RasPi-kisokos cikksorozat

2020. május végén indul útjára az első linuxos HOWTO sorozat az oldalon. Melynek célja, hogy bemutassam számodra/számotokra milyen jó dolgokhoz kezdhetünk egy kis eszközzel elsődlegesen hálózati szemszögből.

RasPi-kisokos emblémája

Úgy fog felépülni, hogy először általános ismertető az adott szolgáltatásról, majd aztán lépésről lépésre bemutatom, hogy mit hogyan kell megcsinálni! A bemutatott szolgáltatások és megoldások ingyenesek, illetve az alapváltozatért nem kell fizetni. Alábbiakra lesz szükséged, hogy neked is működjön:

  • Stabil internet kapcsolatra
  • Raspbery Pi (legalább egy 2esre)
  • Monitor
  • Egér és billentyűzet
  • Vagy VNC Servert engedélyezve távoli asztal kapcsolattal is megoldható

Megtalálhatsz a Facebookon és az Instagramon, valamint bármilyen kérdésed lenne írj az info@geekdoktor.hu email címen és ide lent a komment szekcióban!

One Reply to “Minden, amit a Mini PC-ről tudni akartál!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük